West-Brabant | Logistieke Hotspot no. 1 | 2016

Na vier jaar heeft de regio Venlo/Venray haar no. 1 positie moeten afstaan aan West-Brabant als Logistieke Hotspot. Sinds 2012 heeft West-Brabant (Breda, Roosendaal, Bergen op Zoom, Moerdijk) deze titel niet meer weten te bemachtigen. Gezien alle ontwikkelingen in deze regio in het afgelopen jaar, een terechte winnaar!

Voor deze ranking zijn 28 logistieke Hotspots in Nederland beoordeeld door een panel van 31 experts. Dit panel bestaat uit logistiek vastgoedontwikkelaars, makelaars, locatie adviesbureaus, logistieke dienstverleners en verladers. Aan de hand van 6 criteria zijn de locaties beoordeeld:

 1. beschikbaarheid personeel;
 2. beschikbaarheid voldoende bouwgrond en geschikte panden;
 3. medewerking overheid/gemeente;
 4. inzetbaarheid en motivatie medewerkers;
 5. aanwezigheid van goede infrastructuur;
 6. bereikbaarheid van logistieke knooppunten.

Nieuw dit jaar was dat het panel ook is gevraagd welke logistieke hotspot hun voorkeur heeft op het gebied van:

 1. nationale e-fulfilment;
 2. cross border e-fulfilment;
 3. nationale distributie.

Bij twee van de drie bovenstaande onderwerpen behaald West-Brabant een top 3 notering. Gezien de ontwikkelingen op het gebied van e-commerce een logische aanvulling. Gelet op de groei in deze sector is de beschikbaarheid van personeel essentieel. In een e-commerce warehouse werken grote aantallen mensen. Het is derhalve van belang dat de locatie waarvoor wordt gekozen hierin kan voorzien. Voor Lidl was dit een van de redenen om vorig jaar te kiezen voor Roosendaal als vestigingsplaats voor hun e-commerce warehouse (ruim 50.000 vierkante meter).

Het was uiteindelijk een nek aan nek race tussen West-Brabant en de regio Venlo/Venray. Op basis van de gemiddelde totale weging van de criteria 1, 2 en 3 scoorde beide regio’s exact evenveel stemmen. Bij criteria 4, 5 en 6 won West-Brabant met 2 stemmen verschil van de regio Venlo/Venray.

De top tien voor 2016 ziet er als volgt uit:

 1. (2) West-Brabant (Breda-Roosendaal-Bergen op Zoom- Moerdijk)
 2. (1) Venlo-Venray
 3. (3) Tilburg-Waalwijk
 4. (8) Rivierenland (Tiel-Geldermalsen)
 5. (4) Oss-Veghel-’s-Hertogenbosch
 6. (11) Utrecht (Lage Weiden)-Nieuwegein-Vianen
 7. (14) Keyport Midden Limburg (Roermond-Weert)
 8. (5) Eindhoven-Helmond
 9. (6) Schiphol
 10. (10) Twente (Almelo-Hengelo-Enschede)

Bron: Logistiek