Verkocht | grootschalige logistieke belegging | Garbe

Garbe Industrial Real Estate Netherlands heeft een logistieke ontwikkeling van circa 71.000 m² verworven in de omgeving van Breda, een logistieke ‘hotspot’ dichtbij de Belgische grens, voor ongeveer 70 miljoen euro.

Het object is aangekocht namens een van de investeringsfondsen van deze Duitse vastgoedvermogensbeheerder, het Garbe Logistikimmobilien Fonds Plus II (GLIF+II). De definitieve transactieprijs is afhankelijk van de verhuursituatie bij oplevering door de ontwikkelaar/bouwer Bouwbedrijf Vrolijk, begin 2022.

Het is een van de grotere deals in de logistieke vastgoedmarkt van dit jaar. Grootste deal vormt de recente verkoop van Amsterdam Logistic Cityhub voor 307 miljoen euro.

Schaarste

Maurits Smit, Managing Director Garbe Industrial Real Estate Netherlands: ‘Er is schaarste aan nieuw en kwalitatief hoogwaardig aanbod in de Nederlandse logistieke markt, wat in de afgelopen periode heeft geresulteerd in stijgende huurprijzen en toegenomen rendementsdruk. Het object dat wij hebben verworven ligt in een van de belangrijkste logistieke hotspots van ons land, met een uitstekende bereikbaarheid richting de grote havens van Rotterdam en Antwerpen alsmede de hele Benelux-regio.’ Door het gebrek aan beschikbare ruimte in deze omgeving verwachten wij dat de resterende beschikbare units op korte termijn verhuurd zullen zijn.’

Het duurzame distributiecentrum ligt aan de A16, die het noordoosten van Rotterdam verbindt met Hazeldonk bij de Belgische grens. Het object bestaat uit vier units, waardoor het geschikt is voor meerdere gebruikers. Twee van de units, met een totale oppervlakte van ongeveer 25.000 m², zijn langjarig aan BCT Treehub verhuurd.

Business Centre Treeport

Het distributiecentrum is het eerste object dat wordt ontwikkeld op het Business Centre Treeport (BCT), een bedrijventerrein van 62 hectare dat is aangelegd om de samenwerking te bevorderen binnen de boomteeltsector in de omliggende regio van Rijsbergen. Deze regio is één van de meest toonaangevende boomteeltlocaties in Europa. BCT Treehub, een coöperatie die bestaat uit 115 boomkwekerijen, leveranciers, adviseurs en andere bedrijven uit de sector, is medeoprichter van Business Centre Treeport.

Huurstijgingen

Recent onderzoek van de researchafdeling van Garbe heeft uitgewezen dat aanzienlijke huurprijsstijgingen hebben plaatsgevonden voor prime logistiek vastgoed, met name in Amsterdam en Rotterdam. Daarnaast zijn ook locaties zoals Eindhoven, Venlo en Tilburg aanzienlijk in huurprijs gestegen. Deze stijgende huurprijzen zijn volgens het bedrijf kenmerkend voor de huidige logistieke markt, waarin kwalitatief hoogwaardig vastgoed slechts in beperkte mate beschikbaar is. De sterke vraag en de stijgende huren zorgen er ook voor dat er op diverse locaties in Nederland nieuwe logistieke gebieden ontstaan, bijvoorbeeld in gebieden zoals Almere, Zwolle en Deventer/Enschede, maar ook regio’s als Tiel/Geldermalsen en ten westen van Waddinxveen.

Drijvende krachten

De sterke groei in e-commerce is, volgens eerdergenoemd onderzoek van Garbe, de drijvende kracht achter de grote expansie in de Nederlandse industriële en logistieke investeringsmarkt, die tussen 2016 en 2020 jaarlijks groeide met +7 procent. Een andere factor die een rol speelt bij de aanhoudende sterke vraag zijn Britse bedrijven die sinds brexit hun distributiefaciliteiten actief naar Nederland verplaatsen om binnen de douane-unie van de EU te blijven, aldus het Garbe-rapport. Daarnaast houdt Garbe rekening met de recente ontwikkeling van stijgende containerprijzen en toenemende behoefte aan (productie)faciliteiten binnen Europa.

Betrokken adviseurs

Voor de transactie in Breda heeft Drees & Sommer opgetreden op als technisch adviseur voor Garbe, terwijl Greenberg Traurig juridisch advies verstrekte. Bouwbedrijf Vrolijk werd juridisch geadviseerd door Schaap Advocaten & Notarissen en commercieel door De Lobel & Partners die ook de huurovereenkomsten met BCT Treehub voor hun rekening namen.