Unilever | Van Adrighem | Vlaardingen

Vlaardingen, 18 april 2019 – Unilever maakt vandaag bekend dat zij het Research & Development terrein aan de Olivier van Noortlaan in Vlaardingen, met circa 60.000 m² aan bebouwing,  verkoopt aan de Van Adrighem Group. De Van Adrighem Group gaat het terrein benutten voor een combinatie van woon- en werkdoeleinden en het vervolgtraject in nauwe samenwerking met de gemeente Vlaardingen verder vormgeven.

In oktober 2016 kondigde Unilever aan dat zij haar R&D-activiteiten wilde verhuizen van de huidige locatie in Vlaardingen naar Wageningen, waar Unilever een onderdeel zal worden van het Foods eco-system op en rond de campus van de Wageningen University & Research (WUR). Unilever is gedurende de periode na 2016 in gesprek gegaan met de gemeente Vlaardingen, om ervoor te zorgen dat de nieuwe bestemming van het terrein ook past bij de wensen van de gemeente.

De gemeente Vlaardingen heeft, samen met de Provincie en Metropoolregio Rotterdam Den Haag, gedurende het traject meegekeken of de visie strookt met de gemeentelijke uitgangspunten en is actief betrokken geweest vanuit haar wens om het terrein een gecombineerde woon- en werkbestemming te geven.

Nu de verkoop van het terrein, met een oppervlakte van circa 70.000 m²,  aan de Van Adrighem Group definitief is, heeft de gemeente Vlaardingen een intentieovereenkomst met de koper ondertekend, waarin zij afgesproken hebben ook voor het vervolg van het traject gezamenlijk op te trekken.

In de intentieovereenkomst zijn onder andere afspraken gemaakt over de verdere uitwerking van de visie tot een meer gedetailleerd plan. Een belangrijk onderdeel van de verdere uitwerking door de Van Adrighem Group is het betrekken van de omgeving (bedrijven, bewoners, belangenorganisaties) bij de plannen.

De visie schetst een toekomstbeeld op hoofdlijnen, daarbinnen wordt in overleg met alle betrokkenen tot een concrete uitwerking en invulling gekomen voor een optimale herontwikkeling van het Unilever-terrein. De Van Adrighem Group is eigenaar van het naastgelegen voormalige Lever Fabergé terrein. Daarmee is een belangrijke stakeholder direct betrokken bij de herontwikkeling wat een optimale overgang tussen het werkgedeelte en woongedeelte van het plangebied bevordert.

De Van Adrighem Group heeft de visie opgesteld in samenwerking met de Rotterdamse stedenbouwkundige en architect Jeroen Zuidgeest (Studio for New Realities) en ontwikkelaar INSPIRE Real Estate, samen zullen deze partijen ook de verdere ontwikkeling ter hand nemen.

Serpil Tascioglu, Unilever: “We hebben als bedrijf ruim 60 jaar met veel plezier mogen werken aan de Olivier van Noortlaan in Vlaardingen. Afscheid nemen van Vlaardingen doen we natuurlijk met een gemengd gevoel, maar wel met een gerust hart nu we in de Van Adrighem Group een koper hebben gevonden die in hun plannen volledig aansluit bij de wensen van de gemeente”.

Leen van Adrighem: “Als Van Adrighem Group investeren we met een lange termijnvisie in Vlaardingen. Dat doen we reeds op ons huidige terrein, met onder meer de nieuwbouw voor Boskalis, het trainingscentrum van Mennens en de heavy lift terminal van Nova Dock. Met deze aankoop gaan we daarmee door en willen we enerzijds onze bedrijfsactiviteiten verder versterken en anderzijds met een vloeiende overgang een mooi stukje stad aan Vlaardingen toevoegen”.

Burgemeester Annemiek Jetten: “Met deze herontwikkeling ontstaat een ‘stoer, dynamisch woon-werkcluster’ op de overgang van stad, park en haven. We zijn ervan overtuigd dat het plan van de Van Adrighem Group de meeste waarde biedt voor Vlaardingen en haar inwoners. De visie kenmerkt zich door een geleidelijke overgang van werken naar wonen, waarbij wordt aangesloten op de aangrenzende functies rondom het plangebied met een collectief en dynamisch tussengebied. Een deel van de bestaande gebouwen, onder andere de hoogbouw, blijft gehandhaafd en getransformeerd tot een nieuwe bestemming”.

Unilever start gedurende de zomer met de verhuizing richting Wageningen en verwacht dit project voor eind 2019 af te ronden.

Internationaal Vastgoed Adviseur Cushman & Wakefield adviseerde Unilever bij deze verkoop. Van Adrighem Group werd in het aankooptraject commercieel geadviseerd door De Lobel & Partners ‘real estate experts’.