Nederland | Distributieland

De markt voor logistiek vastgoed heeft de afgelopen jaren een positieve ontwikkeling doorgemaakt. Zowel de gebruikers als de beleggers tonen een gezonde belangstelling voor dit type vastgoed. De aantrekkende economie, en de groeiende e-commerce markt zijn de oorzaak voor de groeiende vraag naar logistieke ruimte. De toenemende belangstelling voor vastgoedbeleggingen alsmede het te kort aan kwalitatief goed aanbod in andere segmenten hebben de interesse voor logistieke vastgoedbeleggingen verder aangejaagd.

In 2016 is een kleine 1.400.000 m² logistieke ruimte opgenomen door gebruikers. Dit was een stijging van 7% ten opzichte van 2015. Uit de opname cijfers blijkt duidelijk dat de vraag naar grootschalige distributiecomplexen is toegenomen daar 40% van de opname ruimte betreft met een oppervlakte van 20.000 m² of groter. De aanhoudende vraag zorgt ervoor dat het aanbod in 2016 opnieuw is gedaald.

Het zuiden van Nederland doet het traditie getrouw goed wanneer we de opname analyseren. Maar liefst 850.000 m² werd opgenomen in de provincies Noord-Brabant en Limburg. Door een veranderende vraag qua vrije hoogte, vloerbelasting, aantal dock ‘s maar zeker ook que grootte is er ruimte ontstaan voor nieuwbouw. Verschillende build to suit ontwikkelingen gingen het afgelopen jaar van start. Zo startte onder andere Dudok Groep met de bouw van 60.000 m² in Moerdijk, Delin met de bouw van 50.000 m² in Roosendaal, Prologis met de bouw van 40.000 m² in Oosterhout (NB), WDP met de bouw van 50.000 m² in Venlo.

De toename van build to suit ontwikkelingen heeft ook de interesse vanuit beleggers voor het logistiek beleggingsproduct verder aangewakkerd. De state of the art gebouwen, de goede locaties in combinatie met langjarige huurovereenkomsten vormen een stabiele basis voor een goudgerande  belegging. Door de toegenomen vraag vanuit beleggers zijn de rendementen verder aangescherpt. Inmiddels ligt het aanvangsrendementen voor het zogenaamde Core+ onder de 6% BAR VON. Voor dit jaar wordt verwacht dat het niveau van 5% of mogelijk zelfs daaronder wordt bereikt. In 2016 werd circa 900 miljoen euro geïnvesteerd in logistiek vastgoed waarvan 50% nieuwbouw betreft.

Ook in 2017 werden al de nodige transacties gemeld. De meest recente is de aankoop van hert nieuwe logistiek centrum van VidaXL in Venlo door Deka Immobiliën. Het betreft hier een nieuwbouwcomplex met een oppervlakte van ruim 100.000 m².