European Cities Fund | Logistieke belegging | Venlo

TH Real Estate heeft een distributiecentrum in Venlo, Nederland, namens haar European Cities Fund, overgenomen van Next Level Real Estate B.V. voor een koopprijs van circa EUR 70 miljoen. Het object heeft bij aankoop een oppervlakte van circa 75.493 m², gebouwd in 2 fases en bestaande uit 4 compartimenten. Fase 1 (opgeleverd in november 2017) omvat circa 40.838 m². Fase 2 (opgeleverd in juni 2018) heeft een oppervlakte van circa 34.655 m². Op dit moment lopen er gesprekken voor realisatie van fase 3 met een oppervlakte van circa 43.427 m².

Fase 1 en 2 zijn in gebruik Logistieke dienstverlener Nunner die in het complex de operatie verzorgt voor een internationale retailer.  Deze laatste sloot in 2017 een huurovereenkomst voor een periode van 15 jaar en is ook de beoogde gebruiker voor fase 3. Zij huren het object  als een belangrijk distributieknooppunt ten dienste van hun snelgroeiende e-commerce activiteiten in Nederland en West-Europa.

Het distributiecentrum, gelegen in de provincie Limburg, is gevestigd in een van de meest volwassen en gevestigde logistieke markten van Europa. De asset fungeert als een Europese hub, gesitueerd in de logistieke hotspot tussen de belangrijkste havens van Nederland en Duitsland. Het heeft goede multimodale verbindingen via water, spoor en weg, wat zorgt voor een optimale bereikbaarheid. Inmiddels is er toestemming verkregen voor de bouw van de grootste railterminal in Nederland, die naar verwachting in 2019 operationeel zal zijn.

Liz Sworn, medefinanciermanager van het European Cities Fund, zegt: “Als eerste logistiek asset voor het fonds is het object in Venlo een mooie aanvulling die zorgt voor diversiteit. De klasse A-kwaliteit, de sterke locatie, de omvang en het sterkte, langlopende huurcontract, maken het tot een fantastische toevoeging aan het fonds, waardoor het rendement en de diversificatie voor onze klanten worden verbeterd. ”

Thorsten Kiel, hoofd van European Logistics, licht toe: “De locatie van het object bevindt zich binnen het logistieke topknooppunt van Europa. De vraag naar logistieke ruimte in het gebied, maakt het een ideale fit binnen onze € 2,6 miljard logistieke portefeuille in Europa, waarin we investeren in regio’s met duurzame en stabiele vraag en assets die veerkrachtig zijn in Tomorrow’s World. ”

Het European Cities Fund maakt deel uit van de veerkrachtige wereldwijde stedenreeks van TH Real Estate, die strategieën toepast die zijn gericht op diversificatie, inkomsten en vermogensgroei op lange termijn. Deze strategieën zijn gericht op het investeren in hoogwaardige activa in toonaangevende steden die goed gepositioneerd zijn in termen van structurele langetermijntrends, zoals demografische veranderingen, urbanisatie en technologie. Venlo is de 10e acquisitie voor het Fonds en de tweede asset in Nederland, na de aankoop van een Prime kantoorgebouw in Amsterdam.

TH Real Estate werd bij deze transactie geadviseerd door Loyens & Loeff (juridisch), Malcolm Hollis (bouwkundig), EY (fiscaal) en door Cording en De Lobel & Partners ‘real estate experts’ (commercieel). De verkoper werd geadviseerd door CMS (juridisch) en TLF Real Estate (commercieel).